Studiekompetanse

Mekaniker2.jpg - Klikk for stort bilde

 

23/5 - regelen

Vil du søke opptak til høgskole eller universitet, må du som regel ha generell studiekompetanse. I 23/5 - regelen må du oppfylle både kravene til fellesfag (fagkrav, se link nedenfor) og krav til utdanning og/eller praksis (5 år), og fylle minst 23 år det året du søker.

Fagkrav generell studiekompetanse etter 23/5-regelen finner du her.

 

Når kan du søke?
Voksne kan søke hele året. Det skal legges til rette for kontinuerlig opptak. Det vil si at du kan begynne opplæringen så snart det er praktisk mulig etter at din søknad er behandlet, og realkompetansevurdering er foretatt. For de flestes tilfelle vil opplæringen starte i august/september og/eller januar. Det avvikles eksamen i desember og i juni, oppmeldingsfrist er 15/9 og 15/1.
 

Hvordan søke?
Du kan søke på www.vigo.no. Trenger du hjelp til å søke, så kan du kontakte nærmeste karrieresenter
 

Opptak til høgere utdanning på bakgrunn av realkompetanse
Personer som er 25 år eller eldre og som ikke har generell studiekompetanse, kan søke opptak til høgere utdanning på bakgrunn av realkompetanse. Det er da det enkelte lærested som vurderer realkompetansen din. Ta kontakt med den høgskolen eller det universitetet du ønsker å studere ved, for å få flere opplysninger om opptak på grunnlag av realkompetanse.

 

Spesielle opptakskrav til høgere utdanning
Noen studier har spesielle opptakskrav i tillegg til kravet om generell studiekompetanse. Dette kan være praksiskrav, opptaksprøve, dokumenterte ferdigheter eller fagkrav.

Du finner flere opplysninger om studiekompetanse og høgere utdanning på nettsidene om samordnet opptak.

Fant du det du lette etter?