Moby Dick, en gigantsatsning!

Store hender, hav og båt - Klikk for stort bildeMoby Dick - plexus Polaire Polina Borisova Moby Dick! Dette beistet av en bok har Yngvild Aspelis’ Plexus Polaire har valgt å gå løs på. Sammen med et kobbel av internasjonale samarbeidspartnere og co-produsenter, inkludert Figurteatret og Nordland Teater, kaster Plexus Polaire alle fortøyninger og reiser fra Nordland til premiere på verdens eldste teaterfestival Festival d’Avignon. Og videre på turne i Nordland!

Figurteatret og Nordland Teater
Plexus Polaire har tidligere samprodusert suksessforestillingene Aske og Chambre Noire i Stamsund ved Figurteatret. Det er første gang Nordland Teater og Figurteatret i Nordland samarbeide om en produksjon. Det samarbeidet kommer godt med når Moby Dick skal loses i havn med hele syv skuespillere, femti dukker, intrikate videoprojeksjoner, et «druknet» orkester og en gigantisk hval.

Premiere på Avignon festivalen.
(Avignon festivalen i juni er AVLYST. Ny premieredato er lagt til den alternative Avignon festivalen høsten 2020).

Avignon festivalen i Frankrike er fremholdt som en av de mest prestisjetunge scenekunstfestivalene i verden. Moby Dick har intet mindre enn premiere på selveste Festival d’Avignon i juli 2020. I tillegg til turne i Nordland skal Moby Dick blant annet på turne til Frankrike og Slovenia i løpet av høsten 2020.

Førpremiere og visninger i Mo i Rana 9-14. oktober 2020: Nordland Teater
Premiere på Festival d’Avignon 27.-31. oktober 2020: Plexus Polaire
Se turnelister for 2020 her
Se turnelister for 2021 her

Den planlagte turneen med Nordland Teater er utsatt til 2021.

21.10.2020     Nordland Teater, Mo i Rana
22.10.2020     Nordland Teater, Mo i Rana
23.10.2020     Nordland Teater, Mo i Rana
24.10.2020     Nordland Teater, Mo i Rana
28.10.2020     Mosjøen Kulturhus, Mosjøen
30.10.2020     Kulturbadet, Sandnessjøen
03.11.2020     Meieriet, Leknes
05.11.2020     Kulturfabrikken, Sortland
06.11.2020     Kulturfabrikken, Sortland
09.11.2020     Narvik Kulturhus, Narvik
12.11.2020     Stormen, Bodø
13.11.2020     Stormen, Bodø


Yngvild Aspeli om Moby Dick:
«Min bestefar var sjømann. Han hadde en naken kvinne tatovert på overarmen, og forbinder ham med lukten av tjære og tobakk. Han kom fra en øy på vestkysten av Norge, en bitteliten havn fylt med utenlandske skip og språk, fiskere, sjømenn og barn som ventet på fedre som aldri kom hjem fra sjøen. Et forblåst landskap, vidstrakt hav og kvinner som speider ut mot horisonten. Forvitrede ansikter, såre hender og kirker med båter hengende i taket i håp om beskyttelse. Forfedrene mine ble begravet i portugisisk jord, fordi kirkegården på denne øya ikke hadde nok jord til å begrave sine egne døde. Jeg liker hvordan havet på en eller annen måte trekker usynlige linjer mellom verdens forskjellige hjørner, hvordan det binder oss sammen. Hvordan vi alle er like satt opp mot havets naturkraft. Og ingen beskriver kampen mellom menneske og natur som Herman Melville i "Moby Dick". En legendarisk hvit hval, en kaptein som styrer skuta si inn i ødeleggelse og de indre stormene i menneskehjertet. Moby Dick er historien om en hvalfangstekspedisjon, men også historien om en besettelse eller en undersøkelse av livets uforklarlige mysterier. For å sitere Melville; Det er bildet av livets ugripelige fantom; og dette er nøkkelen til det hele.

Så med syv skuespillere, femti dukker, videoprojeksjoner, et druknet orkester og en enorm hval, jobber jeg for tiden med en visuell tilpasning av dette fantastiske beistet av en bok.»

 

Les mer om Moby dick her.


Se den internasjonale turneruten her.